Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

Η Αλεξία Αλεξιάδου στο Only Decoration!

Το τελευταίο quiz που πραγματοποιήσαμε στην σελίδα του Only Decoration στο facebook ανέδειξε την μαγειρική, σε ποσοστό 50%, πρώτη στις προτιμήσεις των μελών ανάμεσα στις υπόλοιπες καθημερινές οικιακές εργασίες. Αυτό στάθηκε αφορμή να γνωρίσουμε την Αλεξία Αλεξιάδου. Μας μίλησε για την αγάπη της αλλά και την αγάπη του κόσμου για την μαγειρική & το καλό φαγητό, για την σωστή διατροφή, το εβδομαδιαίο μενού αλλά και την μαγειρική στην κρίση. Τέλος μας πρότεινε δύο απολαυστικές συνταγές της για την νηστεία και την τσικνοπέμπτη.



της Ζήνας Μπερίκου...


Ζήνα: Καλησπέρα κα. Αλεξιάδου. Χαιρόμαστε πολύ που σας φιλοξενούμε στο Only Decoration! Πείτε μας αρχικά, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα, πότε και πώς ξεκίνησε το ταξίδι σας στην μαγειρική;

Αλεξία Αλεξιάδου: H αγάπη μου για τη μαγειρική στάθηκε φυσικό επακόλουθο της οικογενειακής δουλειάς, όταν μέσα στο σπίτι που μεγάλωσα ζούσα καθημερινά τη διαδικασία δημιουργίας νόστιμων και όμορφα διακοσμημένων γλυκών και φαγητών που έπειτα φωτογραφιζόντουσαν για τα βιβλία της μητέρας μου, πρωτοπόρος στο χώρο, από όταν ακόμη ήμουν  7 χρονών! Στα 12 μου χρόνια άρχισα να ασχολούμαι αυθόρμητα και χωρίς ιδιαίτερη σκέψη με το αντικείμενο της ζαχαροπλαστικής, φτιάχνοντας τις τούρτες και τα γλυκά για τα "παιδικά" μου πάρτι φυσικά από το βιβλίο της μαμάς. Αργότερα, αποφάσισα να ακολουθήσω το δικό μου δρόμο που με έφερε στο Λονδίνο και στο Μιλάνο να σπουδάζω χρηματοοικονομικά, μια επιστήμη πολύ μακριά από το αγαπημένο μου αντικείμενο! Βέβαια ενώ η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική δεν ήταν μέσα στα άμεσα σχέδιά μου ως προς τον επαγγελματικό μου προσανατολισμό, το εργένικο σπίτι μου μοσχοβολούσε πάντα σπιτικά μαγειρεμένο φαγητό και όλοι οι φοιτητές ήταν πάντα προσκεκλημένοι για να γευτούν ελληνικό φαγητό δια χειρός Αλεξίας! Θα έλεγα πως ήταν γραπτό να γίνει, καθώς η αγάπη και το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής με έκανε να ασχολούμαι πιο πολλές ώρες με τη δημιουργία εδεσμάτων παρά με οποιαδήποτε δουλειά στο χώρο των σπουδών μου!

Z: Πόσο εύκολο είναι για εσάς, ως γυναίκα, να ασχολείστε με αυτό το επάγγελμα;

Α.Α.: Η βασική μου ασχολία είναι οι εκδόσεις βιβλίων μαγειρικής καθώς και του μηνιαίου περιοδικού REALFOOD. Όπως αναφέρω πολύ συχνά σε σεμινάρια και διαλέξεις που δίνω στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο χώρος της μαγειρικής είναι τόσο ευρύς όσο είναι και αυτός των εφαρμοσμένων επιστημών όπως της φυσικής, της ιατρικής, ή  της νομικής. Άλλο ο μικροβιολόγος, άλλο ο χειρούργος, άλλο ο νομικός σύμβουλος κι άλλο ο δικαστής, άλλο ο καθηγητής φυσικής κι άλλο ο αστροφυσικός που στέλνει πυραύλους στο διάστημα! Όποιος ασχολείται με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, ανάλογα με τις γνώσεις και τις ικανότητές του, μπορεί να καταπιαστεί με πολύ διαφορετικά μεταξύ τους αντικείμενα  όπως: να γράψει βιβλία, δηλαδή να γίνει συγγραφέας, να εκδώσει βιβλία, δηλαδή να γίνει επιχειρηματίας-εκδότης, να παρουσιάσει μια εκπομπή στην τηλεόραση είτε να δημιουργήσει τη δική του εκπομπή, να μαγειρέψει για λίγα άτομα δηλαδή να γίνει μάγειρας ή για πολλά άτομα όπου θα πάρει τον τίτλο του σεφ, να αποκτήσει δικό του εστιατόριο, δηλαδή να γίνει επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης, να ασχοληθεί με τη μαγειρική ως διδασκαλία, να γίνει καθηγητής σε σχολή ή σε ανώτερο ίδρυμα, να γίνει ζαχαροπλάστης, να γίνει επιστήμονας και να εφεύρει κάποια καινοτομία στο χώρο (βλ. μοριακή γαστρονομία) και ούτω καθεξής. Όλοι αυτοί οι κλάδοι του χώρου μας συχνά διαφέρουν μεταξύ τους όσο η μέρα με τη νύχτα, και όποιος είναι καλός σε έναν κλάδο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορεί να τα καταφέρει και στους υπολοίπους! Για παράδειγμα, το να μαγειρεύεις σε μια κουζίνα δεν σημαίνει ότι μπορείς να διδάξεις μαγειρική ή να γράψεις βιβλίο μαγειρικής! Το να είσαι γυναίκα ή άντρας σήμερα, μικρό ρόλο παίζει στους πιο πολλούς τομείς της μαγειρικής, αφού πολλές διάσημοι σεφ ανά τον κόσμο είναι σήμερα γυναίκες, ενώ και η μαγειρική στην Ελλάδα, όπως έχει καταγραφεί αρκετές δεκαετίες τώρα (από εκδότες/συγγραφείς) είναι ως επί τω πλείστων γυναικοκρατούμενη.

Z: Στην ερώτηση που απευθύναμε στο κοινό του Only Decoration η μαγειρική βγήκε πρώτη στις προτιμήσεις τους σε σχέση με τις υπόλοιπες καθημερινές οικιακές εργασίες. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;


Α.Α.: Είναι η πιο δημιουργική καθημερινή εργασία μέσα στο σπίτι!  Αποδίδει άμεση επιβράβευση αφού το αποτέλεσμά της τεστάρεται και κρίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, από την παραγωγή του, και παρέχει άμεση καταξίωση στο δημιουργό! Εξιτάρει τη φαντασία και αφήνει ελεύθερα τα περιθώρια σε όποιον ασχολείται με αυτή να βάλει ένα μικρό λιθαράκι και να υπογράψει το "έργο" που δημιουργεί. Τέλος είναι μια σχέση πάθους και αγάπης, αφού το τελικό αποτέλεσμα προορίζεται πάντα ως προς τέρψη των πιο αγαπημένων προσώπων στη ζωή μας! Το μεγάλο μου πιστεύω είναι ότι η μαγειρική είναι ψυχοθεραπεία, μια ασχολία/εργασία στο σπίτι καθημερινή αλλά όχι βαρετή (κάθε μέρα δημιουργούμε κάτι διαφορετικό, ενώ πολλές άλλες δουλειές είναι μονότονες), κοινή αλλά όχι άνευ σημασίας (αφού είναι απαραίτητη για την επιβίωσή και την υγεία μας), απλή αλλά όχι χωρίς φαντασία (αφού το πιάτο που θα φτιάξουμε πρέπει να τέρπει όλες τις αισθήσεις και συχνά αποτελεί έναν καμβά όπου ως ζωγράφοι καλούμαστε να αυτοσχεδιάσουμε! Από όσα μου γράφουν καθημερινά οι αναγνώστριες του περιοδικού μας (και άντρες αναγνώστες!), είναι ενθουσιασμένες/οι και παθιάζονται να δοκιμάζουν νέες γεύσεις ενώ πολύ συχνά αυτοσχεδιάζουν με γνώμονα τις συνταγές μου και δημιουργούν κάτι νέο, κάτι διαφορετικό, πάντα για τους αγαπημένους τους!

Z: Η μαγειρική είναι απαραίτητη σχεδόν καθημερινά σε ένα σπίτι. Αυτό προκαλεί ιδιαίτερο άγχος και κούραση στην νοικοκυρά/ στο νοικοκύρη τα οποία αυξάνονται με τον καιρό. Υπάρχει κάποιος τρόπος ή κάποια tips για να συνεχίσει αυτή η διαδικασία να είναι το ίδιο ευχάριστη και δημιουργική;

Α.Α.: Απαραίτητα στην καθημερινή μαγειρική είναι τρία βασικά "συστατικά": η σωστή συνταγή, οι φρέσκες πρώτες ύλες και πάνω απ΄ όλα η "αγάπη" , το πάθος και το μεράκι! Η σωστή συνταγή είναι απαραίτητη - για αυτό και τόσος κόσμος έχει αγαπήσει τις συνταγές μας -  γιατί δεν απογοητεύει ποτέ και ενθαρρύνει και τον αρχάριο ακόμα να συνεχίσει τη δημιουργία, ακόμη και να μεγαλουργήσει! Οι φρέσκες ύλες αποτελούν πηγή έμπνευσης, όπως ακριβώς τα χρώματα και οι εικόνες για έναν ζωγράφο και η "αγάπη" είναι πολύ βασική, γιατί όταν κανείς ξεκινάει να μαγειρέψει "με μισή καρδιά", τότε είναι σίγουρο πως και την πιο σωστή συνταγή να έχει και τα πιο φρέσκα των υλικών, το φαγητό θα βγει άνοστο! Άρα ξεκινάμε συμβουλευόμενοι τους ειδικούς που μας προσφέρουν καθημερινά ιδέες και προτάσεις! Διαλέγουμε τα υλικά μας να είναι εποχικά και φρέσκα, να μοσχοβολάνε όπως συχνά αναφέρω και τέλος συνεχίζουμε με χαρά και όρεξη ώσπου να ολοκληρώσουμε επιτυχώς την όλη διαδικασία! Στη σελίδα μου στο f/b : REALFOOD, δίνω καθημερινά ιδέες, προτάσεις, εικόνες και συνταγές, τροφή για έμπνευση για το καθημερινό τραπέζι!

Z: Ποια είναι τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα εβδομαδιαίο μενού;

Τεύχος Μαρτίου
Α.Α.: Ποικιλία και φρέσκα υλικά! Πολλές φορές ξεκινάω ακόμη κι εγώ με μια στιγμιαία έμπνευση, με μια ιδέα, με μια συνταγή, κι όταν βρεθώ στην αγορά εντυπωσιάζομαι από ένα φρέσκο λαχανικό κι αλλάζω γνώμη! Αυτό το μήνα έχω μεγάλο αφιέρωμα στο τεύχος Μαρτίου του REALFOOD, στα παντζάρια, τα οποία είναι η αλήθεια ότι αποτέλεσαν για μένα πηγή έμπνευσης σε πολλά νέα πιάτα! Μέσα στην εβδομάδα φροντίζω το μενού μου να περιέχει απ΄ όλα: λαχανικά, κρεατικά, θαλασσινά, ψάρια, όσπρια, αμυλούχα (πατάτα, προϊόντα με αλεύρι/ζύμες, ρύζι), χόρτα ή άλλα "σαλατικά" και φυσικά γαλακτοκομικά! Προτείνω σε όλες τις αναγνώστριες και φίλες, να καταγράφουν κάθε Κυριακή βράδυ ένα εβδομαδιαίο μενού  και να το κολλάνε στην πόρτα του ψυγείου. Έτσι και ο προϋπολογισμός δεν ξεφεύγει και προαποφασίζουν το μενού της εβδομάδας ώστε να είναι ισορροπημένο και προμελετημένο κι όχι αυθόρμητο με γνώμονα την "πείνα" και τις ορέξεις της στιγμής!

Z: Τι θα πρέπει να προσέχουμε κυρίως στην διατροφή μας;

Α.Α.:
 Οι σωστοί συνδυασμοί είναι βασικό συστατικό επιτυχίας για μια σωστή δίαιτα (διατροφή)! Εάν για παράδειγμα σερβίρουμε μέσα στο εβδομαδιαίο μενού ένα γλυκό πλούσιο σε γαλακτοκομικά προϊόντα, με γάλα ή αυγά, θα αποφύγουμε να σερβίρουμε στην οικογένειά μας την ίδια ημέρα/εβδομάδα, φαγητά που περιέχουν πολλά τυριά ή γάλα ή πολλά αυγά. Ένα ψητό κρέας ή ψάρι θα το συνοδεύσουμε τη μια μέρα με πολλά λαχανικά ή μια στεγνή γαρνιτούρα όπως ρύζι ή ψητά λαχανικά ή καλαμπόκι, ενώ την επομένη θα φροντίσουμε το μενού μας να συμπεριλαμβάνει ένα φαγητό στην κατσαρόλα, λίγο πιο πλούσιο σε γεύση, με σάλτσα με λεμόνι ή ντομάτα. Η ποικιλία, μας βοηθάει τόσο να τρεφόμαστε σωστά, όσο και να διατηρούμε το βάρος μας! Αν αφουγκραστούμε τον οργανισμό μας θα δούμε πως επιθυμεί την ποικιλία και δεν αρέσκεται καθημερινά στα ίδια και στα ίδια. Δεν μπορούμε λοιπόν να έχουμε καθημερινά στο τραπέζι τηγανητά, πλούσια σε λιπαρά και βαριά φαγητά ούτε βέβαια κάθε μέρα κρέας! Οι φράσεις κλειδί για τη σωστή διατροφή: ουκ εν τω πολλώ τω ευ .... και παν μέτρο άριστο! 

Z: Πώς μπορούμε , εν μέσω κρίσης, να κρατήσουμε την ποιότητα και την ποικιλία στο φαγητό μας;

Α.Α.: Θα έλεγα πιο εύκολα παρά ποτέ! Η κρίση μας κάνει πιο σοφούς και επιλέγουμε με περισσότερη προσοχή από ποτέ το μενού της εβδομάδας και τις συνταγές που θα ετοιμάσουμε! Όπως είπα και πριν, σωστή συνταγή, φρέσκα εποχικά υλικά, μεράκι και φαντασία είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για την καθημερινή διατροφή! Ο σωστός προγραμματισμός -όπως προείπα, από Κυριακή βράδυ-, μας γλυτώνει χρόνο και χρήμα. Τέλος, να συμπληρώσω πως η σωστή διατροφή συμπίπτει με την οικονομική, αφού και στις δύο το ζητούμενο είναι λίγα και απλά υλικά! Φροντίζοντας επίσης να είναι σωστά μετρημένες οι μερίδες μας στο καθημερινό τραπέζι, κάνουμε οικονομία αλλά και τρεφόμαστε σωστά, αφού αποφεύγουμε την υπερβολή τόσο σε χρήμα όσο και σε θερμίδες!

Z: Θα θέλαμε να μας πείτε από την εμπειρία σας τι χρειάζεται ένα τραπέζι σε φίλους ή σε οικογένεια για να είναι επιτυχημένο;

Α.Α.: Το βασικό τρίπτυχο επιτυχίας: σωστή συνταγή, φρέσκα υλικά και αγάπη!

Z: Πώς θα ήταν ένα ιδανικό γεύμα προσωπικά για εσάς; Τι θα θέλατε να περιέχει;

Α.Α.: Ότι με εμπνέει εκείνη τη στιγμή! Έχω σερβίρει γεύμα σε εκλεκτούς προσκεκλημένους, όπου το κυρίως πιάτο ήταν "κοτόπουλο με μπάμιες"! Έχω κεράσει για γλύκισμα φρέσκα φρούτα με μια απλή σάλτσα με γλυκό κρασί και βανίλια, έχω σερβίρει μπάλες παγωτού με σπιτικό λικέρ λεμονιού Λιμοντσέλο! Την ίδια στιγμή έχω μαγειρέψει για την οικογένειά μου Κάρυ από τη Μαλαισία (σε απλά ελληνικά: κοτόπουλο με πιπεριές και φιδέ) που το εμπνεύστηκα από τον Μαλαισιανό σεφ φίλο μου Σεφ Γουάν στο Παρίσι! Τα πιο απλά καθημερινά υλικά μεταμορφώνονται σε γκουρμέ δημιουργίες όταν τα προετοιμάζει κανείς με μεράκι και βάζει τη φαντασία του να δουλέψει δημιουργικά! Τα υλικά που έχω, συνήθως τα πιο πολλά τα δημιουργώ εξ αρχής (ζυμώνω ψωμί, φτιάχνω λικέρ, μαρμελάδες, φτιάχνω σπιτικά ζυμαρικά, κρέμες, παγωτό, σπιτική πίτσα και ούτω καθεξής) με εμπνέουν σε κάθε γεύμα τόσο για την οικογένεια όσο και για κάτι πιο επίσημο για φίλους και εκλεκτούς προσκεκλημένους, να δημιουργήσω νέες γεύσεις... με ό,τι διαθέτω!

Z: Ποια είναι τα επαγγελματικά σας σχέδια/όνειρα;


Α.Α.: Θα ήθελα να δημιουργήσω μια ευφάνταστη εκπομπή μαγειρικής, καινοτόμα αλλά απλή, καθημερινή αλλά καθόλου βαρετή, όπου θα μεταφέρω και τηλεοπτικά στις φίλες και στους φίλους μου, όπως κάνω εδώ και επτά χρόνια μέσα από το μηνιαίο περιοδικό μου, το πάθος, την αγάπη, τις εικόνες, τις γεύσεις και τις μυρωδιές της αγαπημένης μου τέχνης, της μαγειρικής!

Z: Σας το ευχόμαστε! Πού βρίσκουμε τις συνταγές σας;

Α.Α.: Κάθε μήνα στα περίπτερα κυκλοφορεί το περιοδικό μου REALFOOD για τους ερωτευμένους, σαν κι εμένα με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική! Μεγαλουργούμε καθημερινά με απλά υλικά και φτιάχνουμε για τους αγαπημένους μας το καλύτερο που μπορούμε με ότι διαθέτουμε! Επίσης στη σελίδα μου REALFOOD  και Alexia Alexiadou C Realfood θα βρείτε βίντεο με τις αγαπημένες μου συνταγές κι όλες τις νέες μου προτάσεις!

Z: Σας ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συζήτηση! Σας ευχόμαστε υγεία, κάθε επιτυχία και να είστε πάντα δημιουργική!

 Δείτε τις συνταγές:

  • Μπριζόλες της Αλεξίας με σάλτσα Jack και ψητές πατάτες με γιαούρτι εδώ
  • Φάβα με παντζάρια ψητά στο φούρνο και καραμελωμένα κρεμμύδια της Αλεξίας εδώ
Βρείτε το Only Decoration στο facebook εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ: