Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013

Τι δείχνει το σπίτι μας!

via
Ο ψυχισμός μας και η αλλαγές στην διάθεση μας αντανακλώνται στο προσωπικό μας χώρο, στο σπίτι μας. Εκεί όπου περνάμε σημαντικές στιγμές και πολλές από αυτές είναι για μας ιδιαίτερες.

Ποιος από εμάς δεν βιάστηκε κάποια στιγμή στην ζωή του να γυρίσει σπίτι για να πανηγυρίσει ή να κλάψει. Είναι το καταφύγιο μας αλλά πολλές φορές γίνεται η φυλακή μας γιατί το σπίτι μας είναι η εντύπωση που έχουμε για τον εαυτό μας και την ζωή μας.

Αν στο σπίτι μας επικρατεί χάος και ακαταστασία, σημαίνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον ψυχισμό μας ή στον χαρακτήρα μας. Σκεφτείτε όταν δεν έχετε διάθεση ή είστε στενοχωρημένοι πως είναι ο χώρος σας…
Σε πολλές ψυχικές παθήσεις η ένδειξη της παραμέλησης του σπιτιού είναι τόσο σημαντική όσο και η προσωπική καθαριότητα.

Ένα σπίτι στο οποίο επικρατεί τάξη και ηρεμία αντανακλά τον χαρακτήρα και τον τρόπο ζωής  του ιδιοκτήτη του. Είναι εντυπωσιακό πόσο πιο ήρεμος είναι κάποιος όταν οι χώροι μέσα στους οποίους ζει είναι τακτικοί και οργανωμένοι. Η ηρεμία πηγάζει από την αίσθηση ασφάλειας και τάξης που επικρατεί και ότι γνωρίζετε πού είναι το κάθε πράγμα στο χώρο σας.

Ένα σπίτι μίνιμαλ και φωτεινό, επισημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του είναι ολιγαρκής, σταθερός, πρακτικός, με οργάνωση, κανόνες, βλέποντας την ουσία της ζωής. Ένας άνθρωπος είναι τόσο θετικός, ζεστός και ανοιχτός όσο φωτεινό και ζεστό είναι και το σπίτι του.

Ένα σκοτεινό σπίτι δηλώνει ανάλογο χαρακτήρα ή κάποιον απαισιόδοξο, μπερδεμένο ή και με ψυχολογικά προβλήματα, που αρνείται να δει την θετική πλευρά της ζωής.

Ένα σπίτι βαρύ και φορτωμένο δείχνει ένοικο δεμένο στα υλικά αγαθά, που του αρέσει να επιδεικνύεται. Αν πάλι η διακόσμηση του σπιτιού είναι φορτωμένη με πάρα πολλά πράγματα τότε δυσκολεύστε να αποβάλλετε αρχές και πεποιθήσεις που είναι παγιωμένες γερά μέσα σας. Να θυμάστε πως ο υλικός συνωστισμός έχει ως συνέπεια τον ψυχικό συνωστισμό

Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι σε όσο πιο κακή κατάσταση είναι ένα σπίτι, τόσο πιο δύσκολα αποφασίζει ο ένοικος του να το φέρει σε τάξη, γιατί δεν ξέρει από που να πρωτοξεκινήσει. Του φαίνονται όλα βουνό, και αναβάλει να τακτοποιήσει το σπίτι του.  Στο τέλος συνηθίζει σε αυτήν την κατάσταση και παραιτείται, ενώ φτάνει και στο σημείο να αρνείται πεισματικά να το αλλάξει προς το καλύτερο γιατί έχει συνηθίσει τόσο στην ρουτίνα του, όσο άσχημη κι αν είναι, που φοβάται να κάνει την αλλαγή.

Αν πάλι επιθυμείτε να κάνετε συνεχώς ανακαινίσεις και αλλαγές, σημαίνει πως στη προσωπική σας ζωή επιλέγετε το ίδιο. 

Σημαντικό είναι να θυμάστε ότι ο χώρος που ζείτε επηρεάζει την ψυχολογία σας αλλά και εσείς επηρεάζετε τον χώρο σας ανάλογα με την διάθεση σας. 

Έτσι προσπαθήστε  το σπίτι σας να είναι αυτό που εσείς έχετε ανάγκη και σας δίνει την αίσθηση της ασφάλειας… και αν κάποια στιγμή νιώσετε ότι δεν σας αρέσει τότε μπορείτε να κάνετε αλλαγές ! Μην τις φοβάστε


Μαρία Μπερίκου  
Σύμβουλος ψυχικής υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ: