Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013

Η ψυχολογία των διακοπών

via

Πόσο απαραίτητες είναι οι διακοπές για τη σωματική και ψυχική μας υγεία;

Οι διακοπές έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν το κύκλο του άγχους που βιώνουμε όλοι μας καθημερινά. Όταν οι διακοπές είναι επιτυχείς, αποκτάμε το αίσθημα ότι είμαστε έτοιμοι να κατακτήσουμε τον κόσμο και πάλι.

Πλήθος ερευνών έχουν δείξει τη σπουδαιότητα των διακοπών και της χαλάρωσης και κυρίως την μετέπειτα επιρροή στην εργασιακή, κοινωνική και οικογενειακή ζωή του ανθρώπου. 
Βελτιώνεται η εργασιακή μας απόδοση, είμαστε περισσότεροι ανεκτικοί, αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη ουσία τα προβλήματα, βελτιώνονται οι οικογενειακοί δεσμοί.

Ωστόσο υπάρχουν και πρόσφατες έρευνες οι οποίες συνδέουν το αίσθημα ευτυχίας που μπορεί να νοιώσει κάποιος ανάλογα με το τι «κουβαλάει» στις διακοπές. Είστε από αυτούς που ενώ υποθετικά χαλαρώνετε στην ξαπλώστρα, σκέφτεστε τη δουλειά που σας περιμένει; Σκέφτεστε το πόσο άσχημα και αγχωτικά νοιώθετε στη δουλειά και τελικά αγνοείτε την ουσία της στιγμής;


Διαβάστε στη συνέχεια τι θα μπορούσε να μεγεθύνει τα θετικά στοιχεία μιας περιόδου χαλάρωσης και διακοπών:

• Πάρτε το χρόνο σας και προγραμματίστε τις διακοπές σας. Αυτό μπορεί να είναι το πιο ευχάριστο μέρος του ταξιδιού για πολλούς.

• Όχι σκέψεις που αφορούν την εργασία που έχετε αφήσει πίσω. Ζήστε τις στιγμές χαλάρωσης που μπορεί να σας προσφέρουν οι διακοπές.

• Οργανώστε την κάθε λεπτομέρεια. Ενώ πολλοί άνθρωποι δε σχεδιάζουν πλήρως τις διακοπές τους, η έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερο μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τις διακοπές που σχετίζονται με ενοχλήσεις, τόσο πιο ευτυχισμένοι θα είστε!

• Να έχετε στιγμές στις οποίες δε σκέπτεστε τίποτα!

• Οι αναμνήσεις διαρκούν για πάντα. Οι διακοπές μπορεί να αυξήσουν την ευτυχία μακροπρόθεσμα. Αφήστε τη βιντεοκάμερα και τη φωτογραφική μηχανή στο σπίτι, απολαύστε τις διακοπές, όπου οι μόνες φωτογραφίες που παίρνετε είναι εκείνες που θα αποθηκεύσετε στο μυαλό σας για το υπόλοιπο της ζωής σας!


Και όταν λέμε διακοπές εννοούμε διακοπές τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Και επειδή οι διακοπές που ορισμένοι πλέον καταφέρνουμε να πάνε, συνολικά διαρκούν μία εβδομάδα το πολύ (συνυπολογίζοντας και το χρόνο που χρειάζεσαι για τη διαδρομή και την προετοιμασία), μιλάμε για ψευδοδιακοπές! Άρα η προσπάθεια γίνεται πιο εντατική.

Και γι αυτούς που δε θα πάνε πουθενά, σκεφτείτε τι από όλα αυτά μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας αλλάζοντας κάποια και μόνο στοιχεία....

 Γιούλη Μπαλίκου
   ψυχολόγος

Πηγές: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ: