Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013

Banoffee [μπανοφι]


Από την Ιωάννα Σταμούλου

ΥΛΙΚΑ
  • 3-4 μπανάνες κομμένες σε φέτες
Για τη βάση:
  • 1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ
  • 100 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 2 κ.σ. κακάο
  • Κανέλλα

Για τη σάλτσα καραμέλας:
  • 1 ½ φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 3 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • ½ κ.γ. αλάτι
Για την επικάλυψη:

  • 300 ml κρέμα γάλακτος με όλα τα λιπαρά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • Ξύσμα κουβερτούρας για το γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε τα μπισκότα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη. Λιώνουμε την μαργαρίνη. Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα μπισκότα και αναμιγνύουμε με τη λιωμένη μαργαρίνη, 2 κ.σ. κακάο και κανέλλα. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το μείγμα σαν βρεγμένη άμμος. Το στρώνουμε σε μια ταρτιέρα, καλύπτοντας τον πάτο και λίγο τα πλαϊνά της. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 12-15 λεπτά, στους 180 βαθμούς. 

Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε την σάλτσα καραμέλας: απλώνουμε σε ένα τηγάνι 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.  Όταν η ζάχαρη αρχίσει να υγροποιείται στις άκρες, αρχίζουμε να ανακινούμε το τηγάνι για να ανακατευτεί η υγρή με τη στερεή ζάχαρη και να αρχίσει σιγά σιγά να υγροποιείται κι αυτή. Δεν ανακατεύουμε με εργαλείο, γιατί θα μας ζαχαρώσει. Όταν όλη η ζάχαρη υγροποιηθεί, πάρει καφετί χρώμα και αρχίσει να κάνει φουσκάλες, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σταδιακά, ανακατεύοντας με σύρμα. Εδώ πρέπει να κάνουμε γρήγορες κινήσεις, γιατί η καραμέλα μόλις πέσει πάνω της η κρύα κρέμα γάλακτος στερεοποιείται. Αλατίζουμε (το αλάτι πηγαίνει πολύ στην καραμέλα!). Ανακατεύουμε για λίγο ακόμη και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα. Την αφήνουμε να κρυώσει. Βγάζουμε το μπισκότο από τον φούρνο και το αφήνουμε και αυτό να κρυώσει.

Φτιάχνουμε σαντιγί: χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Για να γίνει σφιχτή η σαντιγί, πρέπει η κρέμα γάλακτος να είναι παγωμένη από το ψυγείο και να έχει όλα τα λιπαρά της!  


Στρώνουμε την σάλτσα καραμέλας (σε θερμοκρασία δωματίου) πάνω στο κρύο μπισκότο και από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τις φέτες της μπανάνας. Απλώνουμε την σαντιγί πάνω από τις μπανάνες.  Αφήνουμε το γλυκό να «σταθεί» για μισή ώρα στο ψυγείο. Διακοσμούμε με ξύσμα σοκολάτας και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ: