Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Συγκατοίκηση: Γιατί να το αποφασίσετε και πώς θα βρείτε τις ισορροπίες

...γράφει η Μαρία Μπερίκου

Κοινωνική λειτουργός-Σύμβουλος ψυχικής υγείας
Συγκατοίκηση και συμβίωση


λέξεις που σε βάζουν σε  ένα μεγάλο στοίχημα...με τον εαυτό σου,με τους φίλους σου, με τον σύντροφό σου, με τη σχέση σου και τρομοκρατούν πολλούς ....
Όμως η συμβίωση δίνει τη δυνατότητα για γνώση και αναγνώριση.

Μπορείς να μάθεις πάρα πολλά για το πώς να μοιράζεσαι, να διεκδικείς αλλά και να υποχωρείς όταν πρέπει, να αναγνωρίζεις τα λάθη σου και τα λάθη του άλλου, καθώς επίσης και τα ελαττώματα σου.


Λόγοι για να συγκατοικήσετε 

Τα έξοδα: Ενοίκιο, λογαριασμός της ΔΕΗ, τα μισά έξοδα για πετρέλαιο, για σύνδεση στο διαδίκτυο και λοιπά κοινόχρηστα. Κι αν οι συγκάτοικοι σε ένα σπίτι είναι περισσότεροι από δύο, το κλάσμα ολοένα και μικραίνει. Επιπλέον, μειώνονται τα έξοδα του supermarket, αφού όταν τα ψώνια αφορούν περισσότερα άτομα, μπορείτε να «ποντάρετε» στις μεγάλες, οικονομικές συσκευασίες, να μαγειρεύετε για περισσότερα άτομα και να εξασφαλίζετε περισσότερα χρήματα. 

Για την παρέα: Επιστροφή στην συγκατοίκηση σημαίνει επιστροφή στην δύναμη της παρέας, στις ολονύχτιες συζητήσεις, στην παρακολούθηση ταινιών και στο διπλό παιχνίδι videogame, στο φαγητό με κουβεντούλα, στην όμορφη αίσθηση του να γυρίζεις στο σπίτι  και να υπάρχει κάποιος να πεις τον πόνο σου.

Γιατί μπορείτε να εξασφαλίσετε ένα μεγαλύτερο σπίτι: Αν για παράδειγμα βρείτε άλλα δύο άτομα που ενδιαφέρονται για συγκατοίκηση, οι πιθανότητες να βρείτε ένα μεγάλο διαμέρισμα, σχετικά καινούριο και με «γενναιόδωρους» κοινόχρηστους χώρους πολλαπλασιάζονται .

Γιατί οι δουλειές του σπιτιού δεν θα είναι πια μοναχική υπόθεση: Μια καλή συγκατοίκηση διέπεται από όρους, μέσα στους οποίους πρέπει να διευθετείται και το ζήτημα της καθαριότητας. Με την κατάλληλη διαπραγμάτευση, η μοιρασιά των δουλειών του σπιτιού γίνεται δίκαια, και δεν χρειάζεται ένας να επωμίζεται το βάρος της σκόνης ενός ολόκληρου διαμερίσματος.

Γιατί θέλετε να μείνετε με τον σύντροφος σας και παίρνετε την μεγάλη απόφαση...γιατί όχι;


Είναι πολύ σημαντικό στη συγκατοίκηση να υπάρχει επικοινωνία, αμοιβαίος σεβασμός και κατανόηση


Πώς μπορείτε λοιπόν να θέσετε από την αρχή τους κανόνες ώστε να έχετε μια ήρεμη συγκατοίκηση;

Έξοδα: Τα έξοδα είναι ένα σημαντικό θέμα. Πρέπει από την αρχή να έχετε ξεκαθαρίσει πώς θα πρέπει να συμβάλλετε από κοινού στις υποχρεώσεις του σπιτιού, ενοίκιο, λογαριασμοί κ.τ.λ.

Καθαριότητα: Οι δουλειές του σπιτιού δεν αρέσουν σε κανένα, αλλά όλοι θέλουν να ζουν σε ένα καθαρό και όμορφο περιβάλλον. Οργανώστε τις δουλειές του σπιτιού και μοιράστε τις. 

Επισκέψεις: Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και έγκυρη ενημέρωση. Αν θέλετε να καλέσετε τους φίλους σας, οφείλετε να ενημερώσετε τον συγκάτοικο σας. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να γυρνάς από τη δουλειά κουρασμένος και να θες λίγη ηρεμία και αντί για αυτό να συναντάς ένα μικρό πάρτυ. Για το λόγο αυτό πρέπει πρώτα να ενημερώνετε και μετά να προσκαλείτε όποιον θέλετε και φυσικά θα ήταν βοηθητική  μια λίστα με εκείνους για τους οποίους χρειάζεστε άδεια για να έρθουν σπίτι (συμπεριλαμβάνονται και οι συγγενείς)

Προσωπικός Χώρος: Θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός τόσο στο προσωπικό χώρο του καθενός όσο και στα προσωπικά πράγματα. Αν θέλετε να δανειστείτε κάτι τότε οφείλετε να ρωτήσετε

Διάθεση: Κανείς δεν μπορεί να μιλά 24 ώρες το 24ωρο, κανείς δεν μπορεί να έχει πάντα την τέλεια διάθεση. Κι όμως οι σχέσεις που βασίζονται στην αγάπη, τον έρωτα και το σεβασμό κερδίζουν, γιατί ακόμα και στις στιγμές της αναπόφευκτης γκρίνιας μπορούν να βρούν πεδίο συνεννόησης, ακόμα και αν χρειάζεται λίγη σιωπή, λίγη απομόνωση και λίγη ηρεμία.
  

Καλή συμβίωση λοιπόν και μην ξεχνάτε ότι όλα πετυχαίνουν 
όταν το θέλουμε.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ: