Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016

Η εικονική αναπαράσταση της Αγίας Σοφίας στον «Ελληνικό Κόσμο»


Την Δευτέρα βρέθηκα στον «Ελληνικό Κόσμο» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για να παρακολουθήσω την νέα τους παραγωγή εικονικής πραγματικότητας «Αγία Σοφία: 1500 Χρόνια Ιστορίας».

Δεν σας κρύβω ότι είχα μεγάλη χαρά και ανυπομονησία για αυτή την προβολή και παράλληλα περιέργεια. Πώς θα είναι άραγε η εικονική αναπαράσταση αυτού του μεγαλειώδους έργου; Θα έχουν καταφέρει να μεταφέρουν στον θεατή αυτό το δέος που προκαλεί η όψη του και μόνο; Επισκέφθηκα  πριν χρόνια στην Κωνσταντινούπολη την Αγία Σοφία και ακόμα είναι χαραγμένες στο μυαλό και στην σκέψη μου οι εικόνες και τα συναισθήματα που βιώνει κανείς στο χώρο αυτό.

Φτάνοντας εκεί κατευθυνθήκαμε στην υπερσύγχρονη αίθουσα «Θόλος», που είναι ακριβώς ό,τι λέει και το όνομά της. Ένας τεράστιος θόλος που βοηθάει στην τρισδιάστατη απεικόνιση των προβολών και σε κάνει να νομίζεις ότι βρίσκεσαι μέσα στον χώρο όπου εξελίσσεται η ιστορία και να συμμετέχεις ενεργά. Καθίσαμε αναπαυτικά και η προβολή ξεκίνησε.


Παρουσιάστηκε μπροστά μας μία πλήρης ψηφιακή αναπαράσταση του ναού της Αγίας Σοφίας, ένα μοναδικό ταξίδι ανακάλυψης. Εδώ οι επισκέπτες δεν είναι απλοί παρατηρητές. Καλούνται να συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια και περιηγήσεις και να απαντούν σε ερωτήματα που τίθενται. Αναπαρίσταται, με πλήρη λεπτομέρεια, το εσωτερικό του ναού, ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός, ο γλυπτός και ψηφιδωτός διάκοσμος και παράλληλα, παρουσιάζονται οι διάφορες φάσεις κατασκευής του μνημείου και σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της ζωής του Βυζαντίου.

Ως αφετηρία της περιήγησης έχει επιλεχθεί η εξέλιξη της Αγίας Σοφίας από την Ιουστινιάνεια περίοδο (6ος αιώνας). Ουσιαστικά, χρησιμοποιείται το αρχιτεκτονικό μοντέλο του τέλους του 6ου αιώνα. Ταυτόχρονα, ανασυστάθηκε το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού διακόσμου κατά την Κομνήνεια περίοδο (11ος-12ος αιώνας), όπως αυτός σωζόταν και αποκαλύφθηκε από την έρευνα μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα.


Επιπλέον, η Μεσοβυζαντινή και Υστεροβυζαντινή περίοδος προσφέρουν πολλές πληροφορίες για το ιστορικό πλαίσιο, καθώς και για το οικοδομικό περιβάλλον, Έτσι, η «Αγία Σοφία» δεν είναι μια απλή παρουσίαση του αρχιτεκτονήματος, αλλά μια γλαφυρή περιγραφή της κοινωνίας της περιόδου με αφορμή το μνημείο.

Μόλις τελείωσε η προβολή η πρώτη σκέψη μου ήταν πως πρέπει όλες οι οικογένειες και όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς να την παρακολουθήσουν. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου. Εντυπωσιάστηκα με την άριστη ψηφιακή αναπαράσταση του ναού, άκουσα όλα τα ιστορικά στοιχεία που χρειάζονταν για να μεταφερθώ σε εκείνη την εποχή, να κατανοήσω την δυσκολία και το μέγεθος του έργου αλλά και ένιωσα ότι ακριβώς είχα νιώσει και τότε στην επίσκεψή μου στον εμβληματικό αυτό ναό. Δέος και συγκίνηση.

Η Αγία Σοφία, σύμβολο πνευματικό και πολιτικό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ένα θαύμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, επιβίωσε ως τις ημέρες μας παρά τις αντιξοότητες και αποτελεί ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αξίζει να γνωρίσετε ή να θυμηθείτε την ιστορία της.Η παραγωγή αυτή δημιουργήθηκε μετά από ενδελεχή επιστημονική έρευνα ετών από τα στελέχη και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού ειδικά  για το θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας «Θόλος» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια: 45΄

Για πληροφορίες σχετικά με τις μέρες και ώρες προβολής: www.hellenic-cosmos.gr
ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, Τ. 212 254 0000

Μπερίκου Ζήνα
zinaberikou@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ: