Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016

Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ, από την Κατερίνα Δανδουλάκη


Η αγαπημένη φίλη Κατερίνα Δανδουλάκη Χιόνη και blogger του Μαμά για Σπίτι κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες το πρώτο της βιβλίο που ονομάζεται ''Χριστούγεννα στην Βηθλεέμ'' από τις εκδόσεις Άθως Παιδικά.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο βιβλίο κατασκευών  με τρεις θεματικές ενότητες (Φάτνη, Προσκύνηση των Μάγων και το χωριό της Βηθλεέμ) που μας βοηθά να διηγηθούμε στα παιδιά την ιστορία των Χριστουγέννων, μέσα από τις κατασκευές και το παιχνίδι. 


Η εξαιρετική εικονογράφηση του Σπύρου Γούση, ζωντανεύει τους πρωταγωνιστές των γεγονότων και δίνει μια άλλη διάσταση στη διήγηση και την κατασκευή.

Μια όμορφη πρόταση για τα χριστουγεννιάτικα δώρα σας που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Συνδυάζει την δημιουργία με την γνώση και θα σας χαρίσει όμορφες στιγμές την περίοδο των διακοπών.Λίγα λόγια από τη δημιουργό:


Πάντα πίστευα ότι τα παιδιά δεν θέλουν λόγια πολλά, αλλά παράδειγμα, πράξεις και χρόνο μαζί τους. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται να τους μιλήσουμε για ένα γεγονός , όπως η Γέννηση του Χριστού, που από μόνο του είναι δύσκολο, γιατί ταυτόχρονα πρέπει να τους μιλήσουμε για θέματα της πίστης μας. Και όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο πολύ πείθομαι ότι απασχολώντας τα παιδιά μέσα από τις κατασκευές, έχουν κι εκείνα κι εμείς οι γονείς τους, πολλαπλά οφέλη. Ποιοτικός χρόνος, δημιουργική απασχόληση, χαρούμενες στιγμές, αύξηση της δημιουργικότητας και της αυτοπεποίθησής τους (δείτε πώς λάμπουν τα μάτια τους, κάθε φορά που ολοκληρώνουν μόνα τους κάτι!) , ανάπτυξη δεξιοτήτων και άλλα και άλλα και άλλα, πολλά μπορεί να προσθέσει κάποιος σε αυτή τη λίστα. Έχοντας όλα αυτά στο νου μου, έγινε αυτό το βιβλίο χριστουγεννιάτικων κατασκευών. Δημιουργώντας τα παιδιά μόνα τους τις σκηνές από τη Γέννηση, τη Φάτνη και την Προσκύνηση των Μάγων, μπαίνουν στην ιστορία της εορτής. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, ο Νεογέννητος Κύριος, η Παναγία μας, ο Ιωσήφ, τα βοσκόπουλα, τα ζωάκια, οι Μάγοι, δεν είναι απλά ονόματα , αλλά φιγούρες, με πρόσωπο, ρούχα που θα χρωματίσουν μόνα τους και θα τα ζωντανέψουν με το παιχνίδι τους. Και κατασκευάζοντας τη Βηθλεέμ είναι πιο εύκολο να κατανοήσουν το χώρο όπου όλα αυτά τα κοσμοϊστορικά γεγονότα έλαβαν μέρος. Η Βηθλεέμ είναι ένα χωριουδάκι, με μικρά σπιτάκια, δρόμους , δεντράκια, τείχη. Μέσα λοιπόν από την κατασκευή και το παιχνίδι, εμείς οι γονείς μπορούμε παραστατικά και με απλά λόγια να διηγηθούμε την ιστορία της Γέννησης. Ταυτόχρονα να μιλήσουμε για την αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο, για την ταπεινότητά Του, αφού ένας Θεός καταδέχθηκε να γεννηθεί σε αυτή τη σπηλιά, για τα παιδικά χρόνια του Χριστού, πριν ακόμα ξεκινήσει τη δημόσια δράση του. Βοηθός μας μπορεί να γίνει η Καινή Διαθήκη και τα γεγονότα από τη ζωή του Χριστού. Εύχομαι αυτό το βιβλίο να γίνει αφορμή να γνωρίσουν τα παιδιά μας το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων, που είναι η αγάπη του Θεού για εμάς. 

Καλοτάξιδο Κατερίνα!

Φωτογραφία του χρήστη Eκδόσεις Άθως - Athos Publications.
Φωτογραφία του χρήστη Eκδόσεις Άθως - Athos Publications.
Φωτογραφία του χρήστη Eκδόσεις Άθως - Athos Publications.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ: